افلاک

مجله فرهنگی و اطلاع رسانی افلاک

افلاک

مجله فرهنگی و اطلاع رسانی افلاک

پرسش و پاسخ(دروغ گفتن)

1. باسلام سوالی داشتم در مورد دروغ گفتن
در اسلام دروغ گفتن گناه بزرگی هست و از نظر ما مسلمان ها پست است و باز در بحث دروغ مصلحتی داریم که گفته شده دروغ گفتن اگر به خاطر حفظ آبروی شخصی باشد اشکال ندارد حالا سوال بنده این است که اگر برای تحقیق کار یا ازدواج مراجعه شد می شود برای حفظ آبروی فرد دروغ گفت؟ متشکرم

جواب: در این که دروغ گفتن گناه کبیره و بزرگی است شکی نیست و باز در بحث دروغ مصلحتی مواردی ذکر شده که آن دروغ مصلحتی حساب می شود و گناهی ندارد . یکی از موارد دروغ مصلحتی حفظ آبروی اشخاص است مثلا شخصی نزد ما می آید و می گویید آیا درست است که فلانی آدم دروغ گو یی است اینجا ما می توانیم بگوییم که نه ایشان دروغ گو نیستند البته در بحث دروغ مصلحتی شرطی وجود دارد که به ما خیلی کمک می کند و آن این است که دروغ مصلحتی ما باعث فساد یا تباهی یا به قول معروف مفسده در آن نباشد در ادامه بیشتر متوجه مفسده خواهید شد. اما این که برای تحقیق خواستگاری پیش ما می آیند که فلانی چه طور آدمی است اینجا نمی شود دروغ گفت و در آخر بگوییم که دروغ مصلحتی بود برای حفظ آبروی فرد این جا ما کار اشتباهی کرده ایم چون در آینده این دختر و پسر ممکن است به خاطر آن دروغ ما دچار مشکل شوند و گناه آن به گردان ما خواهد بود مثلا به دروغ بگوییم ایشان معتاد نیست در صورتی که معتاد است پس در اینجا باعث مفسده است و این دروغ مصلحتی نیست و گناه کبیره است. یا مثالی دیگر برای تحقیق کاری برای دوست ما می آیند و سوال می کنند که آقا فلانی سیگار می کشد یا نه یا اهل دعوا هست یا نه و ما دروغ بگوییم به این خاطر که بنده خدا برود سر کار تا مشکلش حل شود و آبرویش نریزد این هم اشتباه است چون آن فرد سر کاری می رود که باید کار مردم را به درستی انجام دهید و این فرد باعث مزاحمت مردم و کشور خواهد شد که این دروغ بزرگی است.پس شرط دروغ مصلحتی در این است که مفسده در آن نباشد و به جز این شرط و با این شرط فقط در چند مورد می توان دروغ گفت که عبارت اند از:
1. در مواقع اضطرار و ناچاری مثل آن که فردی خشمگین می خواهد فردی را بکشد و می گویید آیا منزل فلانی این جاست و ما دروغ می گوییم که نه اینجا نیست.
2. در صورتی که قصد دوستی دادن بین دو مسلمان را داریم مثلا بگوییم بابا فلانی پشت سر تو این را نگفته است و دروغ گفته اند.
3. در جنگ با دشمن دین ما و کشور ما که به صورت تاکتیک جنگی از آن استفاده می شود نه جنگ دو دوست یا دو خانواده .
4. در موردی که مرد وعده ایی به خانواده می دهد و می داند که نمی تواند آن را عملی کند و برای ایجاد آرامش و صفا و صمیمیت این کار را می کند.
البته عرض کردم این موارد صحیح است به شرط این که در آنها مفسده ای نباشد.
پس در تحقیقات خواستگاری و کار و ... که مهم هستند نباید دروغ گفت چون در آنها مفسده هست.
                                         با تشکر از سوال خوب شما
                  دوستان عزیز می توانند سوالات خود را در بخش نظرات از ما بپرسند 

نظرات 1 + ارسال نظر
هستی 1388/06/11 ساعت 09:40 ب.ظ

سلام
دارم تو عذاب وجدان میسوزم من ۱.۵ سال پیش یه رابطه مثل خواهر برادری داشتم و همون موقع با یه پسر دوست بودم که خیلی دوسش داشتم/هر و قت می خواستم با اون به اصطلاح برادر حرف بزنم از عذاب وجدانش که نکنه دارم به دوستم خیانت میکنم می سوختم/که بالاخره واسه همین از برادر جدا شدم فقط به خاطر دوستم ولی چون از این موضوع خبر نداشت عذاب وجدان داشتم/ولی امروز ازم پرسید اون موقع با کسی دیگه هم بودی؟من گفتم نه....چون اگه بهش میگفتم ازم خیلی دلگیر میشد و دلش می شکست و بهم شک می کرد آخه اون رابطه اصلا رابطه دوستی نبود/منم اصلا تحمل ناراحتی شو ندارم/اینکه دروغ گفتم که دلش نشکنه و نخواد به پاکی رابطمون شک کنه به نظرتون اشتباه کردم؟تو رو خدا کمکم کنید من با این پسر صیغه هم خوندیم که حلال باشه

سلام
خواهر گرامی پاسخ شما داده شده شما می توانید در بخش پرسش و پاسخ جواب خود را مشاهده کنید.
از خداوند منان خواستار موفقیت شما هستم.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد